Boligflipping er en investeringsstrategi som handler om å kjøpe, renovere og selge en eiendom så raskt som mulig for å tjene penger. Det er viktig å merke seg at det å starte med boligflipping uten riktig kunnskap kan føre til problemer – inkludert økonomisk tap.
Alle kan derimot lære å flippe hus, men er du ny innen eiendomsinvestering og boligflipping må du ta seg tid til å lære deg det grunnleggende. Du må vite hvordan du tar kontroll på prosjektet og har god økonomisk styring på din boligflipping. I tillegg er det en stor fordel å bygge et godt team før du tar fatt på ditt første prosjekt.
Her får du en enkel steg-for-steg-guide til hvordan du kommer i gang med boligflipping, inkludert de riktige forberedelsene, hvem du trenger på teamet ditt, og hvordan du maksimerer fortjenesten på investeringen din.
Før du kjøper din første bolig for flipping bør du:
Kjenne markedet: Ta deg tid til å undersøke markedet ditt og sammenligne eiendomsverdier i målområdet.
Delta på bransjenettverk: Bli med på meetups, konferanser eller kurs for å møte og lære av erfarne boligflippere.
Ta kontroll på økonomien: Du må både ha kontroll på din privatøkonomi og prosjektets kostnader. Beregn alltid en buffer når du lager budsjett. Mye kan skje under oppgradering av en bolig under flipping, så ikke beregn for lave kostnader for renovering av en ny investeringseiendom.
Bygge et god team: Et solid støtteteam inkluderer blant annet en eiendomsmegler, entreprenører, rørleggere, elektrikere, designere og interiørkonsulenter.
Ha flere exit-planer: Planlegg alltid hva du skal gjøre om markedet endrer seg og salg med fortjeneste uteblir.
Hold deg til planen og budsjettet: Ikke kjøp for høyere pris enn du har kalkulert som makspris før budrunden starter. Etter at du har gjort ditt første kjøp, lag en tidsplan for renoveringen og hold deg til den for å maksimere fortjenesten.
5 steg for å komme i gang med boligflipping
Bli kjent med boligmarkedet
Start med å gjøre deg godt kjent med boligmarkedet i det området du ønsker å kjøpe din første bolig for flipping. God research vil kunne spare deg for mange ubehagelig overraskelser. Så bruk tid på denne delen av prosessen. Det vil spare deg for mange kostbare feil senere og du vil enklere kunne forutse potensiell salgsverdi for boligen du skal flippe.
Bruk tid på oppføringssider som Finn.no og andre eiendomsportaler der du kan studere eiendommer som ligner de du selv ønsker å flippe og få en idé om hva som er innenfor budsjettet ditt. Fokuser på områder der etterspørselen er høy og tiden på markedet er kort. Dette varierer mye fra by til by, og til og med innenfor visse områder.
Snakk med erfarne boligflippere
Det er noen ting som bare kan læres gjennom erfaring. Å snakke med erfarne boligflippere og eiendomsinvestorer er den beste måten å lære på. Ved å gjøre dette kan du unngå mange av de vanligste voksesmertene og feilene som nybegynnere gjør.
Her er noen tips til å finne og lære av suksessrike boligflippere:
Delta på kurs hvor du kan lære av erfarne boligflippere
Delta på nettverksarrangementer og konferanser
Bli aktiv på digitale nettverk/grupper for eiendomsinvestorer og boligflippere
Ta direkte kontakt med erfarne boligflippere for å avtale mentorordninger
Vi i Eiendomskoden vet hvor viktig dette er for å lykkes og derfor har vi laget et konsept som hjelper deg med alle de fire ovennevnte punktene.
Med kurset Flipit og Utleieeksperten lærer du alt du trenger for å komme i gang med lønnsom eiendomsinvestering og boligflipping.
For våre kursdeltakere arrangerer vi jevnlige nettverkssamlinger hvor våre mentorer og kursdeltakere utveksler erfaringer og hjelper hverandre. I tillegg har vi temakonferanser online og en årskonferanse som fungerer som et motivasjons-kick for alle som driver med eiendom.
Vi har et nettverk med over 1300 kursdeltakere som alle jobber med eiendom og hjelper hverandre.
Våre kursmentorer har lang erfaring fra eiendomsbransjen med et stort nettverk, og bistår våre kursdeltakere med faste spørretimer. Slik har de alltid noen de kan sparre med rundt sine prosjekter. De deler også erfaringer fra sine egne prosjekter og tilbyr i perioder workshops og personlig coaching.
Organiser økonomien din og sett et budsjett
Boligflipping innebærer alltid en økonomisk risiko. Det er viktig å ha en klar forståelse av din personlige økonomi, hva du har råd til, og dine alternativer for å finansiere oppstartskostnadene for å kjøpe din første eiendom.
En vanlig tommelfingerregel for boligflipping er at du må kalkulere en god buffer for uforutsette hendelser. Det betyr at du må kalkulere reparasjonskostnader og kjenne til forventet salgsverdi for ferdig flippet bolig – før du legger inn ditt bud. Her er det viktig at du bruker ditt nettverk til å hjelpe deg med å kalkulere og estimere utgiftene involvert i en gitt renoveringsplan.
Du må også ha kontroll på din personlige økonomi og ha en plan for hvordan du skal finansiere boligkjøpet.
Når du starter med boligflipping er det mest vanlig å finansiere kjøpet ditt gjennom personlig egenkapital, tradisjonell bankfinansiering eller personlige lån. Har du ikke nok kapital selv, eller om du allerede har et stort lån i banken, kan det være utfordrende å få finansiering. Men det betyr ikke at det er umulig.
Med god planlegging og en vel gjennomført investeringscase, fikk Petter Anton fritak fra regelen om makslån på 5 x inntekt og banken godkjente et nytt lån. Dette klarte han ved å ta i bruk kunnskapen han hadde lært av Eiendomskoden og kurset Utleieeksperten.
Bygg teamet ditt
Ditt støtteteam er en viktig faktor i om din boligflipping vil lykkes. Sørg for at ditt inkluderer:
En dyktig eiendomsmegler med kunnskap om prosessen rundt boligflipping kan hjelpe deg med å finne gode eiendommer og selge dem med god fortjeneste etter renovering.
En entreprenør/byggmester som kan hjelpe deg med å sette renoveringsbudsjettet ditt og utføre reparasjoner, samt en pålitelig rørlegger og elektriker.
En designer og interiørkonsulent for å sikre at boligen blir renovert og stylet for potensielle kjøpere. Slik vil den bli mest mulig attraktiv og prisen kan økes.
Hvilke ferdigheter du selv har er selvsagt avgjørende for hva du må søke hjelp om. Hvis du selv er byggmester, har du jo allerede den kunnskapen du trenger for å sette opp et godt renoveringsbudsjett og få jobben gjort.
En generell regel er: Ikke prøv å håndtere deler av renoveringen selv der du virkelig ikke er kvalifisert, uten å få hjelp. Å gjøre dette kan føre til kostbare feil og lengre renoveringstider enn planlagt – noe som reduserer fortjenesten din.
Søk etter en eiendom og gjør et kjøp
Når du har gjort din research, satt budsjettet, fått oversikt på egen økonomi og finansiering, og bygget støtteteamet ditt, er det på tide å endelig se etter din første eiendom. Din eiendomsmegler kan veilede deg gjennom søkeprosessen. De fleste eiendomsinvestorer som har til hensikt å flippe et hus, ser etter boliger med muligheter for enkle, men vesentlige, oppgraderinger.
Utvikle en tidsplan og plan for boligflippen din
Når du har kjøpt din første eiendom, må du utvikle en tidsplan og en plan for renoveringene og videresalget. De fleste boligflipper tar mellom 6-12 uker, avhengig av nivået på reparasjoner som trengs. Å lage og holde seg til planen er kritisk for å håndtere kostnadene og maksimere fortjenesten på flippen din. Du må derfor lage en realistisk plan og sørge for at alle involverte parter holder seg til planen.
Sørg for å dele planen din med renoveringsteamet ditt, overvåke fremdriften nøye, og bygg inn litt fleksibilitet for uventede utfordringer underveis, slik at du fortsatt kan møte tidsfristen.
Selg boligen med fortjeneste
Nå til den morsomme delen: Det er på tide å gjennomføre salget ditt. Ta kontakt med designeren i teamet ditt (eller interiørkonsulenten) og eiendomsmegleren din for å sørge for at din bolig tar seg best mulig ut ved visning. De vil ha innsikt i hva kjøperne ser etter, og deres arbeid har en betydelig innvirkning på potensialet for salgsprisen din.
NB! Når du skal selge boligen, er det alltid en risiko for at markedet har endret seg. Har du fulgt rådet vi ga tidligere i artikkelen, så har du planlagt for dette. Selv om planen er å selge til høyest mulig pris, kan denne planen noen ganger feile av ulike grunner. Derfor skal du også ha en plan for hva du skal gjøre dersom boligmarkedet endrer seg. Du kan for eksempel satse på å leie ut boligen en periode, frem til markedet tar seg opp igjen.
Velg neste hus eller leilighet du skal flippe
Din første boligflipp er den vanskeligste. Når du har gjort ditt første salg, vil du ha bygget opp mye kunnskap i løpet av prosessen. Fortjenesten du har skapt kan du nå bruke til å investere i en ny boligflipp og på den måten bygge opp en solig egenkapital og skape en god inntekt som boligflipper.
Lykke til!
Comments